Wensbustocht 23 februari 2019

Wensbustocht zaterdag 23 februari 2019 

De gemeente Gennep heeft 2019 uitgeroepen tot “Het Jaar van de Ontmoeting” en daar een aantal activiteiten aan vastgeknoopt. Om mensen die pas sinds kort in Nederland en de gemeente Gennep wonen, mensen met een migratie-achtergrond die er al langer wonen en mensen met Nederlandse achtergrond die in de gemeente wonen kennis met elkaar te laten maken, zijn er een aantal tochten met de Wensbus gepland. Op deze manier leren mensen elkaar en de

omgeving waar ze wonen kennen. Het zijn ritten van de Wensbus met een chauffeur die de omgeving goed kent en de verhalen die erbij horen, vandaag Harry v.d. Bogaard.  Als “passagiers” kunnen er 4 leden van de KBO en 4 nieuwe Gennepenaren mee. Toen ik gevraagd werd om mee te gaan was ik enthousiast: Gezellig een mooie informatieve rit door de omgeving met een groepje mensen. Aangezien ik al jaren betrokken ben bij het taalonderwijs aan mensen die hun land ontvlucht zijn vanwege diverse oorzaken, trok de samenstelling van de groep mij zeker aan.  De eerste dag was zaterdag 23 februari en de weergoden waren ook verheugd over het idee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 10 uur werden we allemaal verwacht bij De Goede Herder voor kennismaking en uitleg over het geplande verloop van de dag. Dit natuurlijk onder het genot van koffie of thee met een flink stuk Limburgse vlaai. Rond 11 uur vertrokken we, eerst richting Heijen want het was de bedoeling dat we alle kerkdorpen zouden bezoeken. Na een kort tochtje door het dorp reden we de brug over de snelweg over, langs Heijderbos en verderop langs Arvato. Toen via de Siebengewaldseweg naar de boerderij van de familie Reintjes. Daar werd met ver- en bewondering gekeken naar de stallen en dergelijke. Ook konden we even binnen kijken in het gebouw waar dagopvang voor ouderen gerealiseerd is. Dit was ook voor mij nieuw om te zien, ik wist wel dat het er was maar kon nu ook zien hoe het opgezet was.  De boerderij biedt ook nog buitenschoolse kinderopvang.

Weer ingestapt reden we via de Siebengewaldseweg langs Old Inn richting Ottersum voor letterlijk “een rondje om de kerk” zodat we de sfeer van het dorp konden proeven.  We stapten uit op het pleintje om Bij Koos van de goed verzorgde lunch te genieten.  We mochten ook het gebouw even bekijken en kregen uitleg over de mogelijkheden en de activiteiten die er op vaste basis plaatsvinden.  Rond 13.30 uur was het weer tijd om verder te gaan naar Ven-Zelderheide. Met name naar De Smees, een oude smederij, waar we uitgebreid uitleg kregen over de manier van ijzer bewerken in het verleden. Toen naar boven, waar koffie/thee en… weer een stuk Limburgse vlaai voor ons klaar stond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rond 16.00 uur ging de tocht weer verder door Venzelderheide, richting Milsbeek. Daar zijn we niet gestopt, wel een eind rond en in het dorp gereden, de Rijksweg overgestoken en met een ruime boog door de “buitenwijken” van Milsbeek terug naar Gennep. Bij de Kennis Keuken, onderin de bibliotheek, konden we nog even rondkijken en wat vragen stellen.  (Er was weer koffie/thee en vlaai…)  We bekeken de maquette van het oude Gennep waar we ook de nodige uitleg bij kregen.

Langzamerhand vertrok iedereen naar huis, om daar ongetwijfeld nog na te genieten van deze mooie middag.